Kwaliteit

Kwaliteitszorg

Uitgangspunten

We werken elke dag aan het best denkbare onderwijs aan onze leerlingen. Constante kwaliteitsontwikkeling is daarbij het vertrekpunt. Iedereen draagt hier vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid aan bij.

De dagelijkse gang van zaken monitoren wij constant. Op verschillende manieren wordt de kwaliteit van het onderwijs en het onderwijsproces bewaakt. Hiervoor worden diverse methoden ingezet, bijvoorbeeld de jaarlijkse tevredenheidsonderzoeken die worden afgenomen bij leerlingen, ouders, en personeel, de wekelijkse gesprekken tussen schoolleiding en een afvaardiging van een wisselende laag leerlingen. De uitkomsten van de onderzoeken en gesprekken worden teruggekoppeld en waar nodig wordt actie ondernomen.

Een vast onderdeel van de gesprekkencyclus personeel is deskundigheids- bevordering. Het personeelslid geeft aan hoe hij zijn bekwaamheid onderhoudt. Daarnaast worden er algemene studiedagen georganiseerd voor het personeel.

Een volledig overzicht van het stelsel kwaliteitszorg is te vinden in het schoolplan onder hoofdstuk 5. Kwaliteitszorg. Het schoolplan is hier te vinden.

Opbrengsten

Resultaten in de vorm van percentages geslaagden, het aantal leerlingen dat zonder doublure de eindstreep haalt, het aantal bevorderden en doubleurs zijn allemaal getallen die iets zeggen over het rendement van de school.

Kwaliteit is echter niet alleen zichtbaar in cijfers; van kwaliteit is sprake wanneer de school haar doelstellingen weet te realiseren. Dit laatste is een voorwerp van voortdurende aandacht in het overleg met onze oudervertegenwoordiging.

Op de site van de onderwijsinspectie kunt alle relevante gegevens over alle scholen raadplegen. Zie www.onderwijsinspectie.nl.

Doorstroomgegevens en slaagpercentages

Kwaliteitskaart

Voor een nader toelichting op de verschillende onderdelen van het onderwijsresultatenoverzicht verwijzen wij u naar de webpagina van de onderwijsinspectie: www.onderwijsinspectie.nl.

Vensters voor Verantwoording

Op www.scholenopdekaart.nl laten scholen zien hoe ze presteren op twintig onderdelen, zoals examens, zittenblijven, lesuitval, personeel, veiligheid en tevredenheid. De gegevens worden vergeleken met een landelijk gemiddelde (benchmark). Scholen kunnen de resultaten ook presenteren op de eigen website.

De website is het resultaat van het project Vensters voor Verantwoording van de VO- raad, waarbij alle cijfermatige informatie over scholen voor voortgezet onderwijs wordt verzameld in één systeem. De informatie is afkomstig van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de Onderwijsinspectie en van de scholen zelf.

Het is voor scholen mogelijk om de gepubliceerde informatie van toelichtingen te voorzien, waardoor een genuanceerd en eerlijk beeld ontstaat van wat een school daadwerkelijk presteert. Publicatie van schoolprestaties in Vensters voor Verantwoording is geen doel op zich, maar dient als basis voor de horizontale verantwoording, de dialoog over de kwaliteit van het onderwijs met belanghebbenden van de school. Aan de hand van die gegevens kunnen zij in gesprek met belanghebbenden, zoals ouders en basisscholen.

De website Scholenopdekaart is een belangrijke instrument op het gebied van transparantie door scholen in het voortgezet onderwijs. Daarnaast is het een belangrijk instrument voor de kwaliteitsbewaking van de scholen zelf.

Voortijdig schoolverlaters (vsv'ers)

Een voortijdig schoolverlater (vsv'er) is iemand die jonger is dan 23 jaar en die het onderwijs verlaat zonder het behalen van een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een havo- of vwo-diploma of een diploma op mbo-2 niveau of hoger. Een startkwalificatie is een havo- of vwo-diploma of minimaal een mbo 2-diploma. Het vsv- percentage staat voor het aantal vsv'ers als percentage van het aantal onderwijsdeelnemers aan het begin van het schooljaar. Voor Groenewald staan onderstaand de cijfers voor convenantjaar 2020-2021 vermeld.

NormcategorieOnderwijssoortAantal deelnemersaantal VSV'ersVSV %landelijk VSV %Streefnorm VSV %
Onderbouw vobrugklas-klas 2

havo 3
vwo 3

596
92
57
0
0
0
0
0
0
0,25
0,12
0,10
0,22
0,22
0,22
Bovenbouw vmbovmbo 3/43260 0 0,900,94
Bovenbouw havo/vwohavo 4/5
vavo-havo
vwo 4/5/6
206
3
152
0
0
0
0
0
0
0,83
5,4
0,31
0,28
onbekend
0,28
TOTAAL 14320 0 2,34