Over ons

De School

Identiteit

Groenewald is een brede scholengemeenschap waar iedereen welkom is, ongeacht sociale, culturele of levensbeschouwelijke achtergrond. Pluriformiteit is een kenmerk van onze huidige samenleving en Groenewald wil midden in deze samenleving staan. We schenken bewust aandacht aan de verscheidenheid in maatschappelijke en levensbeschouwelijke waarden. We leren leerlingen om kritisch naar zichzelf en hun omgeving te kijken. We vinden het belangrijk dat leerlingen leren omgaan met mensen van allerlei aanleg en belangstelling. Alle lessen vinden dan ook plaats in één gebouw, waar leerlingen van alle niveaus door elkaar lopen, met elkaar samenwerken en van elkaar leren.

De medewerkers van Groenewald stimuleren en motiveren leerlingen om het beste uit zichzelf te halen, zodat ze, ongeacht het niveau waarop zij onderwijs volgen, goed kunnen presteren. We zorgen voor een veilig schoolklimaat waarin leerlingen enerzijds kunnen leren, om zo goed voorbereid te zijn op hun vervolgopleiding, anderzijds waar ze kunnen groeien tot zelfbewuste, sociale burgers die zich staande kunnen houden en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de veranderende maatschappij.

Leerlingen en medewerkers gaan op een plezierige manier met elkaar om en behandelen elkaar met respect. Er is sprake van een aanspreekcultuur, de deuren staan open, iedereen is benaderbaar en heeft aandacht voor elkaar.

Groenewald kent een duidelijke basisstructuur waarin leerlingen weten waar ze aan toe zijn en wat van hen wordt verwacht. We werken vanuit klassenverband van waaruit voldoende mogelijkheden zijn om zelfstandig te werken of juist in groepen aan de slag te gaan.

Missie en visie

Groenewald maakt deel uit van Stichting LVO. Haar visie is verwoord in het document “Horizon 2025”. We lezen daar als uitgangspunt:

Heel de mens heeft waardigheid en ieder mens staat als één geheel centraal. Al onze leerlingen en medewerkers tellen mee met al hun menselijke waardigheden. Vanuit deze gedachte verzorgen we onderwijs dat voorbereidt op de uitdagingen van de wereld van vandaag en morgen. Onze scholen staan midden in de samenleving.

Het uitgangspunt voor het onderwijs op Groenewald sluit hierop aan. Kort en krachtig samengevat: Samen Groenewald.

Onze visie is dat de succesfactoren van goed onderwijs goede docenten en gemeenschapsgevoel zijn. Samen met je medeleerlingen en samen met je docenten werken aan een solide basis. Groenewald biedt een dynamische leeromgeving waarin leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen op leergebied en waar ze kunnen groeien als respectvolle, verantwoordelijke en empathische mensen. We zijn een school waar de begrippen samen, aandacht voor elkaar, kleinschaligheid, prestatie en veiligheid centraal staan.

* Groenewald is een school waarin we samen, dus zowel leerlingen, docenten en ouders, een veilige, stimulerende en inclusieve omgeving creëren waarin leerlingen kunnen groeien. Wij geloven dat samenwerking essentieel is voor zowel het leerproces als de persoonlijke ontwikkeling. Samenwerking wordt gestimuleerd in de klas, tijdens projecten en bij buitenschoolse activiteiten.

* Aandacht voor elkaar is de kern van onze school. Elk mens heeft de fundamentele behoefte om ergens bij te horen. Je wilt gezien, gehoord, gekend en geliefd worden. Docenten tonen binnen de veiligheid van de klas oprechte interesse in de individuele behoeften van leerlingen. Leerlingen worden gestimuleerd om zorgzaam en respectvol met elkaar en hun omgeving om te gaan.

* Kleinschaligheid ontstaat door de fysieke inrichting van ons gebouw, maar is ook een waarde die de basis vormt voor ons onderwijs. Kleinschaligheid betekent dat elke leerling een naam heeft, zicht gekend, gezien en gehoord voelt en dat niemand zich verloren voelt.

* We stimuleren leerlingen het beste uit zichzelf te halen. Dit geldt voor leerprestaties maar ook voor persoonlijke ontwikkeling.

* Wij geloven dat een veilige omgeving essentieel is voor effectief leren, persoonlijke groei en het ontwikkelen van een positieve schoolcultuur. Door veiligheid als kernwaarde te omarmen, willen we een omgeving creëren waarin iedereen zich gesteund voelt en het vertrouwen heeft om te groeien. Daar hoort ook bij de veiligheid om fouten te mogen maken.

Zie tevens het schoolplan 2024-2028 op de website van Groenewald.

Inrichting van het onderwijs op Groenewald

Brugklas

De brugklas vormt de schakel tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het is een periode van gewenning aan een schoolsysteem met vakdocenten, wisseling van lokalen en elke dag huiswerk. De brugklas is zo ingericht dat een definitieve keuze nog niet gemaakt hoeft te worden. Zo kent elke brugklas een dakpanstructuur, dat wil zeggen ze bestaat steeds uit een combinatie van twee onderwijssoorten. Met u zoeken we in de loop van het jaar naar de vervolgklas die het beste bij uw zoon/dochter past. Vanzelfsprekend is het begeleidingsprogramma in het begin van de brugklas hier voor een belangrijk deel op gericht.

De leerlingen in de gymnasium-atheneum (GA) brugklas maken enerzijds kennis met het specifieke lesprogramma van de gymnasiumstroom, anderzijds met onderwerpen uit de techniek en wetenschap die hun algemene ontwikkeling verbreedt. Zij nemen ook deel aan een projectweek. Tijdens deze projectweek werken alle gymnasiumbrugklassers in groepjes aan zelfgekozen opdrachten. Zij werken aan deze opdrachten op verschillende plekken: (soms) buiten school, in een vaklokaal of in een computerlokaal onder begeleiding van een docent. Door middel van dit project trachten we de leerling te stimuleren uit zijn/haar comfortzone te komen, in groepsverband samen te werken, kennis te laten maken met het culturele erfgoed van hun leefomgeving/gemeente Stein en te laten ervaren hoe mooi de omgeving van onze school kan zijn.

Naast de GA-brugklassen zijn er vervolgens atheneum-havo (AH), havo-theoretische leerweg (HT), theoretisch-kader (TK) en kader-basis (KB) brugklassen. Behalve een regulier onderwijsaanbod hebben al deze leerlingen één maatwerkuur waarin tijd is voor het werken aan algemene vaardigheden en bijspijkeren.

De brugklas en klas 2 en 3 (alleen havo/vwo) worden tot de onderbouw gerekend. De leerlingen krijgen les in 15 vakken, waarbij de nadruk ligt op vakinhoud, het aanleren van vaardigheden en de onderlinge samenhang tussen deze vakken. In deze periode wordt het fundament gelegd voor de bovenbouw van de verschillende schooltypen.

Vwo

Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (gymnasium/atheneum) geeft in een zesjarige opleiding (brugklas inbegrepen) een brede algemene ontwikkeling en stelt de leerling in staat tot het volgen van wetenschappelijk onderwijs (wo).

De bovenbouw van het vwo, de Tweede Fase, kent vier afstudeerrichtingen, de zogenaamde profielen, te weten Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Aan het einde van het derde leerjaar maakt de leerling een keuze voor een van de profielen.

Elk profiel bestaat uit drie delen: het gemeenschappelijk deel dat voor alle leerlingen hetzelfde is, het profieldeel waarvan de inhoud afhankelijk is van het gekozen profiel en het vrije deel. In het vrije deel kiest een leerling één of twee examenvak(ken) uit het schoolaanbod gebaseerd op beroepsperspectieven of interesse.

Havo

Het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) geeft in een vijfjarige opleiding (brugklas inbegrepen) een brede algemene ontwikkeling en stelt de leerling in staat tot het volgen van hoger beroepsonderwijs (hbo). Met een havodiploma kan een leerling toegelaten worden tot vwo 5. De havo kent vier afstudeerrichtingen, de zogenaamde profielen, te weten Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid, Natuur en Techniek. Aan het einde van het derde leerjaar maakt de leerling een keuze voor een van de profielen.

Elk profiel bestaat uit drie delen: het gemeenschappelijk deel dat voor alle leerlingen hetzelfde is, het profieldeel en het vrije deel. In het vrije deel kiest een leerling één examenvak uit het schoolaanbod gebaseerd op beroepsperspectieven of interesse.

Vmbo

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs geeft in een vierjarige opleiding (brugklas inbegrepen) een brede algemene vorming en een voorbereiding op een vervolgstudie aan een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo), gecentreerd in Regionale Opleidingen Centra (ROC), Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) of havo.

Het vmbo kent binnen Groenewald drie leerwegen:

  • De basisberoepsgerichte leerweg; deze is bestemd voor de meer praktisch ingestelde leerling; deze leidt op voor assistentenopleidingen (niveau 1) en basisberoepsopleidingen (niveau 2) in het middelbaar beroepsonderwijs.
  • De kaderberoepsgerichte leerweg; deze leidt op voor vakopleidingen en middenkader opleidingen (niveau 3 en 4) in het middelbaar beroepsonderwijs.

In beide beroepsgerichte leerwegen kennen we het profiel Zorg en Welzijn.

  • De theoretische leerweg; dit is de leerweg waarin leerlingen examen doen in minimaal 7 theoretische vakken op het hoogste niveau; deze leerweg is vergelijkbaar met de voormalige mavo-opleiding. Deze leerweg leidt op voor alle middenkaderopleidingen en havo. De theoretische leerweg biedt alle sectoren (Techniek, Economie, Groen en Zorg & Welzijn) aan.

Aanmeldprocedure en toelating

Een verzoek tot toelating wordt schriftelijk gericht aan de schoolleiding. De toelating tot de brugklas wordt digitaal gedaan en verzorgd door een toelatingscommissie. Men ontvangt altijd een schriftelijk antwoord op een verzoek tot toelating. Tegen een weigering kan binnen zes weken bezwaar worden aangetekend bij het college van bestuur.

Toelating tot de brugklas geschiedt op basis van een advies van de basisschool waarbij tevens rekening gehouden wordt met het resultaat van het leerlingvolgsysteem, eventuele leerachterstand en/of sociaal-emotionele instabiliteit.

Op grond van deze gegevens kan in overleg met de ouders en de basisschool besloten worden tot een nader onderzoek. Indien er twijfel is of Groenewald de juiste school is, wordt er samen gezocht naar een andere onderwijsvorm.

Toelating tot het vierde leerjaar havo en het vijfde leerjaar vwo is alleen mogelijk, wanneer de leerling beschikt over het vereiste diploma, het gekozen vakkenpakket en een positief advies van de toelatingscommissie.

In alle overige gevallen wordt geoordeeld door een toelatingscommissie op basis van het advies van de school die verlaten wordt.

Aannamebeleid

De laatste jaren is het leerlingenaantal op Groenewald hoog en stabiel. Ondanks de krimp in ons voedingsgebied daalt het aantal leerlingen niet.

Dit is voornamelijk het gevolg van de goede naam die Groenewald in Stein en ver daarbuiten heeft. 

Het grote aantal leerlingen heeft tot gevolg dat de school al jaren in goed overleg met de gemeente gebruik kan maken van 12 semipermanente lokalen. Wij merken echter dat de drukte in de verblijfsruimtes zoals de aula, toiletten en gangen erg groot is. Dit schooljaar is gestart met de permanente uitbreiding. Er wordt een nieuwe vleugel aangebouwd waarin 15 theorielokalen en 5 praktijklokalen zullen komen. Ook wordt er een nieuwe aula gecreëerd. Met de gemeente Stein hebben we afgesproken dat we dan maximaal 1475 leerlingen kunnen huisvesten en dat dit aantal ook niet meer mag groeien.

Ook voor het komende schooljaar is de gerealiseerde aanmelding hoger dan de prognose. We verwachten dan ook niet dat het totale leerlingaantal sterk gaat dalen. 

De prognose is nu ongeveer 1460 leerlingen.

De aanmeldingen voor hogere leerjaren zijn hier nog niet in verwerkt. De eerste aanmeldingen komen nu wel binnen. De afgelopen jaren hebben we geen aanmeldingen voor hogere leerjaren, de zogenaamde zijinstromers, kunnen plaatsen. Dit jaar is hier beperkt ruimte voor.

Zoals gezegd laten het gebouw en vooral de verblijfsruimte het niet toe meer dan 1475 leerlingen een plek te bieden. De verwachting is dat we ook dit jaar dit aantal zullen behalen. We voorzien nu dat we niet alle zijinstromers kunnen plaatsen. We zien ons daarom genoodzaakt ook voor het schooljaar 2024-2025 een aannamebeleid op te stellen.

Voor de aanname van leerlingen willen we de volgende uitgangspunten hanteren:
1. Het totale aantal leerlingen mag niet groter zijn dan 1475.
De reden voor dit uitgangspunt is gelegen in de drukte en het behoud van de leefbaarheid gecombineerd met veiligheid in de aula, toiletten en verkeersruimtes.

2. Het totale aantal basisgroepen is maximaal 65.
Deze afspraak is noodzakelijk vanwege de bezetting en beschikbaarheid van de lokalen. Er worden geen groepen gesplitst voor zijinstromers.

3. De groepsgrootte is maximaal 27 leerlingen.
Deze reden is het gevolg van de afspraken die we met de mr hebben gemaakt omtrent de inzet van de werkdrukverlagende maatregelen en de inzet van de NPO-gelden.

4. Voor zij-instromers geldt dat de leerling geplaatst kan worden uitgaande van de voorgaande drie punten. Daarnaast geldt altijd dat de zorgvraag van de leerling moet passen binnen het zorgprofiel van onze school. Indien er daarna een selectie moet worden gemaakt omdat het aantal zijinstromers groter is dan het aantal plekken, dan geldt dat leerlingen die uit ons directe voedingsgebied (gemeente Stein en Beek) komen en leerlingen die al broers of zusjes bij ons op school hebben voorrang krijgen.

Uitgezonderd van deze regeling zijn:

• Leerlingen uit groep 8. 
Alle leerlingen die zich vanuit groep 8 aanmelden en die passen binnen het zorgprofiel van onze school worden aangenomen.

• Leerlingen uit gezinnen die verhuizen naar de gemeente Stein.
Voor leerlingen die verhuizen naar de gemeente Stein geldt dat zij worden aangenomen indien hun oude school niet binnen fietsafstand (12 km) ligt.

• Leerlingen die de overstap kunnen maken van vso naar vo woonachtig in de gemeente Stein.
De scholen in de Westelijke Mijnstreek vinden inclusief onderwijs belangrijk. We gunnen leerlingen die klaar zijn om de overstap te maken van speciaal naar regulier onderwijs een plek in onze scholen. Groenewald faciliteert deze overstap voor leerlingen woonachtig in de gemeente Stein.