Ouders

Ouders en School

Oudervertegenwoordiging

De ouders zijn vertegenwoordigd in de oudercommissie. Iedere ouder kan zich hiervoor kandidaat stellen. Groenewald streeft ernaar dat per laag minstens één vertegenwoordiger in de oudercommissie zitting neemt. Aan het begin van het schooljaar worden geïnteresseerde ouders gevraagd om opengevallen plaatsen in te nemen. In de medezeggenschapsraad hebben voorts drie ouders en drie leerlingen een plaats.

Nieuwsberichten

Regelmatig verschijnen er berichten op papier en/of via de website. Hierin worden mededeling gedaan over allerlei schoolse en buitenschoolse aangelegenheden en over de activiteiten van de oudercommissie. Naast de nieuwsbulletins kunt u ook afzonderlijk brieven ontvangen, zoals uitnodigingen voor ouderavonden. Deze worden aan de leerling meegegeven.

Wij maken veelvuldig gebruik van onze webpagina om ouders en leerlingen snel en efficiënt te informeren. Raadpleeg onze website dan ook regelmatig.

Ouderavonden/-contacten

In de maand september vinden voor alle leerjaren informatieavonden plaats. Ouders maken dan kennis maken met de mentor van hun zoon/dochter. Deze spreekt af, hoe de contacten met de ouder(s) verder zullen verlopen. Verder wordt informatie verstrekt over het betreffende schooljaar. De ouder(s) worden minstens twee keer per jaar in de gelegenheid gesteld met de vakdocenten en/of mentor contact te hebben over de studievoortgang en het welbevinden op school van hun zoon/dochter. Naast deze georganiseerde contactmomenten is het altijd mogelijk om een afspraak te maken met de functionaris die door u gewenst wordt.

Tegemoetkoming in de Studiekosten

Ouders van een leerling die aan onze school onderwijs volgt en nog geen 18 jaar is, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van het onderwijs volgens de regeling ʹTegemoetkoming Studiekosten WTS 18-ʹ.

Een en ander hangt af van het belastbaar inkomen. In de regel moet de studerende de Nederlandse nationaliteit hebben. De brochure, waarin tevens een aanvraagformulier zit, wordt u automatisch thuis toegestuurd.

Een leerling die 18 jaar of ouder is, valt onder de Wet Tegemoetkoming Studiekosten VO 18+. Deze tegemoetkoming is afhankelijk van het belastbaar inkomen.

Sponsoring

De school maakt momenteel geen gebruik van externe sponsors.

Verzekeringen

LVO heeft als bevoegd gezag voor de scholen een aantal verzekeringen afgesloten. Voor u zijn van belang de verzekeringen die betrekking hebben op leerlingen en vrijwilligers c.q. ouders die participeren bij evenementen etc.

Zo is er een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. De verzekering geldt gedurende de schooltijden, tijdens het gaan en komen naar en van school en tijdens excursies, schoolreizen, evenementen, werkweken en stages, etc. voor zover die onder verantwoordelijkheid van of door de school worden georganiseerd.

Medische kosten en een uitkering bij blijvende invaliditeit en overlijden zijn gedekt, tot een bepaald maximum en onder nader omschreven voorwaarden. Andere schade is niet gedekt.

Tevens is er een (doorlopende) schoolreis- en excursieverzekering (inclusief annuleringsclausule) afgesloten. Deze verzekering biedt dekking voor activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de school worden uitgevoerd, op basis van nader omschreven voorwaarden.

Tenslotte is er een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

Alle verzekeringen zijn in principe op basis van secundaire dekking afgesloten. Dat betekent dat schade of letsel in de meeste gevallen eerst gemeld moet worden bij de persoonlijke verzekeringen van de betrokken leerling of ouder. Als deze verzekering de kosten aantoonbaar niet vergoedt, om welke reden dan ook, kan de verzekering van de school worden aangesproken.

Vergoeding van de schade of gemaakte kosten vindt uitsluitend plaats via declaratie door de school met daarvoor bestemde declaratieformulieren. In geval van schade kunt u contact opnemen met mevr. B. Leunissen, b.leunissen@stichtinglvo.nl.

De school sluit elke aansprakelijkheid ten aanzien van schade aan of diefstal van privé- eigendommen uit.

Materiële schade

De schade die een leerling toebrengt aan het gebouw, meubilair en leermiddelen worden op zijn kosten hersteld. Wij willen u met klem wijzen op de noodzaak van een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid voor uw zoon/dochter. Materiële schade is nimmer verhaalbaar op de school, tenzij sprake is van opzettelijke nalatigheid door de school.

De school neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zoekgeraakte bezittingen en voor schade die is toegebracht aan bezittingen van leerlingen.

Schorsing en verwijdering

Het bevoegd gezag c.q. de rector kan overgaan tot schorsing (tijdelijke verwijdering) van een leerling en in een enkel geval zelfs een leerling definitief van school verwijderen wanneer hij zich in ernstige mate schuldig maakt aan wangedrag.
Bij diefstal, vandalisme en andere criminele activiteiten volgt onmiddellijk een definitieve verwijdering. Een schorsing en verwijdering worden schriftelijk bevestigd.
Tegen een schorsing bestaat de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de Klachtencommissie stichting LVO.
Tegen een verwijdering bestaat de mogelijkheid bezwaar in te dienen bij het college van bestuur van stichting LVO. Zie verder onder Procedure.

Procedure schorsing

Met betrekking tot de schorsing van leerlingen gelden de volgende regels:

  1. Het college van bestuur kan met opgave van redenen een leerling voor ten hoogste één week schorsen.
  2. De rector kan met opgave van redenen een leerling voor ten hoogste twee dagen schorsen.
  3. De beslissing tot schorsing wordt schriftelijk en voorzien van een deugdelijke motivering aan de betrokken leerling bekendgemaakt. Indien de leerling jonger dan 18 jaar is maakt het college van bestuur c.q. de rector de beslissing ook aan de ouders schriftelijk bekend.
  4. De rector meldt een schorsing voor een periode langer dan één dag schriftelijk en voorzien van een deugdelijke motivering aan de inspectie.

Met betrekking tot de verwijdering van leerlingen geldt:

  1. Er kan pas een definitief besluit tot verwijdering worden genomen door het college van bestuur nadat de leerling, en als hij jonger is dan 18 jaar ook zijn ouders/voogden/verzorgers, is/zijn gehoord. Een leerling wordt op grond van onvoldoende vorderingen niet in de loop van een schooljaar verwijderd.
  2. Voordat het college van bestuur een leerplichtige leerling definitief van school verwijdert, overlegt het met de inspectie. Ten tijde van dit overleg kan de leerling worden geschorst. In het overleg wordt ook nagegaan op welke manier de betrokken leerling onderwijs kan volgen.
  3. Een leerling op wie de Leerplichtwet van toepassing is, mag alleen worden verwijderd nadat het college van bestuur c.q. de rector ervoor heeft gezorgd dat een andere school of instelling bereid is de leerling toe te laten.
  4. Het college van bestuur c.q. de rector stelt de inspectie schriftelijk en gemotiveerd in kennis van een definitieve verwijdering.
  5. Het college van bestuur maakt de beslissing tot verwijdering van een leerling schriftelijk en voorzien van een deugdelijke motivering aan de leerling bekend. Indien de leerling jonger dan 18 jaar is, maakt het college van bestuur de beslissing ook aan de ouders schriftelijk bekend. Hierbij wordt ook vermeld dat de ouders, dan wel de meerderjarige leerling, binnen zes weken na de bekendmaking bezwaar kunnen maken bij het college van bestuur van LVO.
  6. Het college van bestuur beslist binnen vier weken na ontvangst van het bezwaarschrift. Voorafgaand daaraan wordt de leerling in de gelegenheid gesteld te worden gehoord en kennis te nemen van de adviezen en rapporten over die beslissing. Is de leerling jonger dan 18 jaar, dan komen deze rechten ook toe aan diens ouders.
  7. Als de ouders een geschil aanhangig hebben gemaakt bij de ʹTijdelijke geschillencommissie toelating en verwijderingʹ, ook wel aangeduid als ʹGeschillencommissie passend onderwijsʹ, neemt het college van bestuur de beslissing op bezwaar pas nadat de commissie haar oordeel heeft gegeven. De termijn voor het nemen van de beslissing op bezwaar wordt opgeschort voor de duur van de procedure bij de commissie.
  8. Het college van bestuur kan de desbetreffende leerling, gedurende de behandeling van het bezwaar tegen een besluit tot definitieve verwijdering, de toegang tot de school ontzeggen.

Passend Onderwijs

Door de invoering van passend onderwijs hebben alle scholen een zogenaamde zorgplicht. Het begrip zorgplicht wordt gebruikt om aan te geven dat een school ervoor verantwoordelijk is dat een leerling die extra ondersteuning nodig heeft en die zich bij een school aanmeldt, een zo goed mogelijk passende plek in het onderwijs krijgt. Dit doen we samen met ouders. Die plek kan bij ons op school zijn of, als onze school niet de juiste begeleiding kan bieden, op een andere reguliere of speciale school. In ons schoolondersteuningsprofiel (SOP) staat beschreven welke ondersteuning wij kunnen bieden. Het personeel van onze school en de ouders van onze leerlingen hebben hierop adviesrecht via de medezeggenschapsraad van de school. Het schoolondersteuningsprofiel wordt gepubliceerd op onze website: www.groenewald.nl > Informatie (onderaan de thuispagina) > ABC: praktische informatie < Passend Onderwijs. Met vragen over het SOP kunt u terecht bij onze zorgcoördinator, dhr. M. Merkies.

Samenwerkingsverband

Om aan alle kinderen daadwerkelijk een goede onderwijsplek te kunnen bieden, vormen reguliere en speciale scholen samen regionale samenwerkingsverbanden. De scholen in het samenwerkingsverband hebben afspraken gemaakt over de ondersteuning van leerlingen en de bekostiging daarvan.
Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek.

Contactgegevens

Als u vragen heeft over wat passend onderwijs voor uw kind betekent, kunt u terecht bij de contactpersoon op onze school, de heer M. Merkies (zorgcoördinator).

Ook kunt u meer informatie over passend onderwijs vinden op op de website van Ouders & Onderwijs: www.oudersenonderwijs.nl . Het informatiepunt van Ouders & Onderwijs is bereikbaar op telefoonnummer 088-6050101 of per e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of via de website.

Informatieplicht aan ouders na een echtscheiding

Na een echtscheiding gaat een kind meestal bij één van de ouders wonen en heeft de andere ouder een zorgregeling met het kind. Voor de informatieplicht is dan van belang wie het ouderlijk gezag over het kind uitoefent.

Na een echtscheiding behouden beide ouders in beginsel het gezamenlijk gezag en zorgt de school ervoor dat steeds gelijktijdig aan beide ouders alle informatie wordt verstrekt.
Om dit mogelijk te maken, stuurt de ouder die niet is belast met de dagelijkse verzorging een schriftelijk verzoek aan de rector waarin een tweede adres wordt doorgegeven. Dit is het adres van de ouder die niet is belast met de dagelijkse verzorging. De school informeert de andere ouder over een dergelijk verzoek.
Als er twijfel bestaat over de vraag of er een wijziging heeft plaatsgevonden in het gezag kan de school het gezagsregister raadplegen. Een wijziging in het gezag is daarin opgenomen. De school zal het verzoek honoreren aangezien zij verplicht is om, in het geval van gezamenlijk gezag, steeds gelijktijdig aan de beide ouders alle informatie te verstrekken.

Ook ouders die nooit zijn gehuwd, maar wel samen het gezag hebben, kunnen op dezelfde wijze als hiervoor omschreven informatie opvragen.

Indien slechts één ouder met het gezag is belast, dan is deze op grond van de wet verplicht om de niet met gezag belaste ouder op de hoogte te houden van belangrijke zaken die het kind aangaan. Onafhankelijk hiervan kan een ouder zonder gezag de school ook vragen om hem/haar te informeren over belangrijke zaken over het kind of over de verzorging of opvoeding van het kind. Dit kan door een schriftelijk verzoek te sturen aan de rector. Op de informatieplicht aan de ouder zonder gezag kan een uitzondering worden gemaakt als het belang van het kind zich verzet tegen het verstrekken van de informatie. De school moet een eigen afweging over dat belang maken. De school moet de gezaghebbende ouder over een verzoek tot informatieverstrekking op de hoogte brengen. Als de ouder met gezag zich verzet tegen het verstrekken van informatie aan de andere ouder of dit niet in het belang van het kind acht, is dit onvoldoende. Deze ouder zal dit moeten onderbouwen, bij voorkeur met een gerechtelijke uitspraak waarin een beperking van de informatieplicht is opgenomen. De veiligheid van het kind speelt een rol bij de afweging of de school informatie verstrekt.

De rector is te bereiken via het schooladres.

Afhandeling klachten

We vertrouwen er op dat de schoolloopbaan van uw kind op een leerzame, prettige en veilige manier verloopt. Toch kan het voorkomen dat u ontevreden bent over de gang van zaken op school. In de regel zult u uw klacht bespreken met de direct betrokkene of het daarvoor aangewezen directielid op de school (bereikbaar via het algemene telefoonnummer). Wanneer dit contact niet tot een bevredigende oplossing leidt, dan neemt u contact op met de schooldirectie. Zij neemt uw klacht in behandeling en zal een beslissing nemen. Als u het niet eens bent met deze beslissing dan zal de schooldirectie u doorverwijzen naar de Klachtencommissie stichting LVO.

De Klachtenregeling stichting LVO kunt u opvragen via het schoolsecretariaat of raadplegen op www.stichtinglvo.nl door ʹAfhandeling klachtenʹ in te typen in de zoekfunctie.

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand of een inbreuk op het Unierecht stichting LVO (klokkenluidersregeling)

Op grond van de Code Goed Onderwijsbestuur VO heeft LVO een klokkenluidersregeling geformuleerd die het belanghebbenden mogelijk maakt zonder benadeling van hun belangen misstanden binnen de school of ergens anders binnen LVO kenbaar te maken.

Ook maakt de regeling het mogelijk om inbreuken op het recht van de Europese Unie (of: Unierecht) kenbaar te maken. Hierbij gaat het om bepaalde regelgeving op specifieke gebieden van het Unierecht, bijvoorbeeld de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en persoonsgegevens.

Een heldere procedure voor het melden van vermoede misstanden en inbreuken op het Unirecht draagt bij aan een transparante, zorgvuldige en integere organisatiecultuur. Ook ondersteunt de regeling open communicatie over normen en waarden in schoolsituaties en het voorkomen van praktijken die schadelijk kunnen zijn voor LVO, de LVO-scholen en de sector.

Aparte regeling/proceduremogelijkheid heeft voorrang

In het algemeen geldt dat kwesties waarvoor een aparte regeling en/of proceduremogelijkheid bestaat, deze langs die lijn moeten worden afgehandeld. Deze regeling is dus bijvoorbeeld niet bedoeld voor persoonlijke klachten van betrokkenen of voor persoonlijke meldingen van een betrokkene over ongewenst gedrag jegens hem/haar en moet worden onderscheiden van de Klachtenregeling van de stichting LVO en de Regeling vertrouwenspersonen van de stichting LVO.

De Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand of een inbreuk op het Unierecht stichting LVO is te downloaden van www.stichtinglvo.nl door 'Klokkenluidersregeling' in te typen in de zoekfunctie.

Vertrouwenspersoon Integriteit (zoals bedoeld in de Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand of een inbreuk op het Unierecht)

De vertrouwenspersoon Integriteit is het eerste aanspreekpunt voor ouders of leerlingen die een melding van een vermoeden van een misstand of een inbreuk op het Unirecht willen doen. Het gaat hier om zaken die op LVO als organisatie betrekking hebben en niet zozeer op u of uw zoon/dochter als persoon. Daarvoor kunt u contact opnemen met de vertrouwenspersoon (zoals bedoeld in de Regeling vertrouwenspersonen.

De heren Frank Petit en Peter Thewissen zijn benoemd als Vertrouwenspersoon Integriteit (VPI). Zij zijn te bereiken per e-mail, info@frankpetit.nl en thewissenvpi@gmail.com.

In de Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van misstand of een inbreuk op het Unierecht staat meer in detail beschreven wat de vertrouwenspersoon Integriteit voor u kan betekenen.

Vertrouwenspersoon (zoals bedoeld in de Regeling vertrouwenspersonen)

De vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt voor ouders of leerlingen bij klachten over ongewenst gedrag. Het gaat hier om zaken die vooral op u of op uw zoon/dochter als persoon betrekking hebben (in tegenstelling tot de vertrouwenspersoon Integriteit zoals bedoeld in de Meldingsregeling vermoeden van misstand).

Vertrouwenspersonen van de school
De voor de school aangestelde vertrouwenspersonen (mevr. L. Frenken en dhr. M. Vaessen) zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de school en via l.frenken@stichtinglvo.nl of milan.vaessen@stichtinglvo.nl.

Vertrouwenspersonen van LVO
LVO heeft centraal twee vertrouwenspersonen benoemd. Dit zijn Amanda Klein en Patrick van Well. Amanda Klein is bereikbaar via telefoonnummer 06-44474692 en per e-mail via info@prettigwerkenlimburg.nl
Patrick van Well is bereikbaar via telefoonnummer 06-46631403 en per e-mail via pvwell@qccinfo.com

De Regeling vertrouwenspersonen stichting LVO is op te vragen via het schoolsecretariaat, of te downloaden via www.stichtinglvo.nl door 'Vertrouwenspersonen' in te typen in de zoekfunctie, of via https://www.stichtinglvo.nl/de-organisatie/vertrouwenspersonen/

Meldingsplicht bij zedenmisdrijf

Wanneer het bevoegd gezag weet heeft van een zedenmisdrijf, dan is zij verplicht hiervan aangifte te doen bij Justitie. Het personeel is verplicht om het vermoeden van een zedenmisdrijf te melden bij het college van bestuur.

Bij een zedenmisdrijf gaat het om een strafbaar feit waarbij een medewerker een minderjarige leerling seksueel heeft misbruikt of geïntimideerd. Het gaat hier om een medewerker in de ruimste zin van het woord, dus niet alleen personeelsleden, maar ook bijvoorbeeld uitzendkrachten, stagiaires en schoonmaakpersoneel dat niet in dienst is bij LVO.

Wanneer het college van bestuur/de rector vermoedt dat er sprake is van een dergelijk misdrijf, treedt hij meteen in contact met de vertrouwensinspecteur. Als uit dat overleg blijkt dat het een redelijk vermoeden betreft van een dergelijk misdrijf, doet het college van bestuur/de rector aangifte bij Justitie. Het college van bestuur/de rector stelt de ouders van de betrokken leerling en de betreffende medewerker vooraf op de hoogte van de te verrichten aangifte.

Vertrouwensinspecteur

Ouders, leerlingen, medewerkers, directies, besturen, maar ook vertrouwenspersonen kunnen de vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie raadplegen wanneer zich in of rond de school problemen voordoen op het gebied van:

- seksueel misbruik (zedenmisdrijven)
- seksuele intimidatie;
- psychisch en fysiek geweld (waaronder pesten);
- discriminatie en radicalisering.

De vertrouwensinspecteur is op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0900-1113111 (lokaal tarief).

Bij een vermoeden van een zedenmisdrijf (zie de tekst onder het kopje Meldingsplicht bij zedenmisdrijf) is het college van bestuur/de rector wettelijk verplicht contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur.

Melden en registreren van incidenten en ongevallen

Voor LVO is veiligheid een belangrijke zaak. Want een veilige leeromgeving is noodzakelijk voor een goede en gezonde ontwikkeling van de leerlingen. Een veilige werkomgeving is ook nodig voor docenten en de andere werknemers om hun werk naar behoren en met plezier te kunnen verrichten.

Daarnaast verplicht de Arbowet de werkgever om de werknemers doeltreffend in te lichten over de te verrichten werkzaamheden en de daaraan verbonden risico’s en de te nemen maatregelen om deze risico’s te voorkomen of te beperken en de wijze waarop deskundige bijstand is geregeld. Onder werknemers worden in beginsel geen leerlingen verstaan, tenzij de leerlingen verplichtingen doen die vergelijkbaar zijn met arbeid in de beroepspraktijk.

Maar soms gaat het mis en gebeurt er een ongeluk in de gang of het lokaal, of vindt er een incident plaats op het schoolplein. LVO heeft een regeling opgesteld ten aanzien van het melden en registreren van incidenten, (bijna) arbeidsongevallen en beroepsziekten.

De regeling is er op gericht alle ongevallen en incidenten op de school op eenduidige wijze te registreren en zo inzicht te krijgen in de risico’s voor de leerlingen op de scholen en voor de werknemers van LVO. In de mentorles wordt aandacht besteed aan de regeling.

De Regeling melding en registratie incidenten (bijna) arbeidsongevallen (en beroepsziekten) van LVO is te raadplegen op www.stichtinglvo.nl door ʹRegeling melding en registratie incidentenʹ in te typen in de zoekfunctie.